Home.
Despre Revista Travel Advisor.
Abonamente.
Publicitate.
Contact.
© 2018 SC ANIMACTION HUB SRL
Muzeul industriei textile din orașul Sliven trebuie neapãrat sã fie inclus în lista locurilor care urmeazã a fi vizitate, în cazul în care dumneavoastrã intenționați sã cãlãtoriți în țara vecinã de sud. Aceasta este prima expoziție tehnico-științificã permanentã în țarã, istoria ei datând de 180 de ani.
Obiectul figureazã în lista celor 100 de obiecte naționale turistice în Bulgaria.
În anul 1834 antreprenorul bulgar de atunci Dobri Jeleazkov, a înființat în Orașul stâncilor albastre, cum este denumit Sliven, prima fabricã textilã de pe peninsula Balcanicã. În clãdirea acestei fabrici se aflau și încãperile primei școli textile specializate , care a fost înființatã încã în anul 1906.
Prioritatea-cheie a muzeului constã în faptul cã vizitãtorii au ocazie unicã sã fie nu numai spectatori ai expozițiilor, ci sã participe în niște demonstrații live. Fiecare va avea posibilitate sã probeze aptitudinile sale tehnice în cele 36 de colecții diferite pe care le oferã muzeul, prin folosirea mijloacelor și instrumentelor meșteșugãrești, ca operatori ai mașinilor de tricotat și ai rãzboaielor de țesut și altele. Pentru cei mai mici, muzeul oferã un interesant loc de atracție și joacã, împodobit ca un laborator textil, unde copiii, în afara jocurilor interesante vor putea participa și la multe experimente de înfrumusețare a țesuturilor textile.  
Obiectul este filialã a Muzeului național politehnic din Sofia și prezintã în expozițiile sale diferite tehnici și tehnologii textile. Sunt prezentate principalele activitãți textile, cuprinzând perioda din mileniul al VII-lea înaintea erei noastre pânã în zilele noastre și pânã la cele mai noi invenții în acest domeniu, inclusiv toate invențiile și brevete bulgãrești.
Muzeul este membru din 1998  al Rețelei europene textile și este primul muzeu din Bulgaria care face parte din aceasta. Rețeaua este creatã sub patronajul Consiliului Europei și reprezintã de fapt un forum, care unește așa numiții ”purtãtori ai culturii textile”, reprezentați prin diferite instituții și persoane fizice și aparținând sectorului cultural.
Serviciile oferite în muzeu includ: prezentãrile și explicațiile ghizilor în limbile bulgarã și englezã, diferite demonstrații cu folosirea tehnicilor textile, lecții și discursuri specializate, dedicate istoriei industriale a Bulgariei – meșteșuguri, producția manufacturierã și industrialã, revoluția industrialã, mașini și tehnologii textile, precum și multe posibilitãți de consultații și referințe profesionale. Existã un raion special pentru suvenire și cadouri – produse proprii, precum și o cafenea.
Acest document este creat în cadrul proiectului BG161ÐÎ001/3.2-02/2011/024 „Regiunea Sliven – rãscruce din tradiții, culturi și epoci”, care se realizeazã  ñu  sprijinul financiar al programului „Dezvoltare regionalã” 2007 – 2013, cofinanțat de Uniunea Europeanã prin intermediul Fondului european pentru dezvoltare regionalã. Întreaga rãspundere de  conținutul documentului se poartã de  Primãria Sliven și în niciun caz nu se poate considera cã acest document reflectã poziția Uniunii Europene  și a Organului de conducere.
Dacã cãlãtoriți prin Bulgaria 
nu omiteți sã vizitați 
Muzeul industriei textile din orașul Sliven