Home.
Despre Revista Travel Advisor.
Abonamente.
Publicitate.
Contact.
© 2018 SC ANIMACTION HUB SRL
Destinații.Produse
Globetrotter pe Drumul Mătăsii / Uzbekistan
de Dr. Petre Balaș
Pe urmele fascinantului Timur Lenk și a dinastiei sale
Un itinerar excepțional, de unde tocmai m-am întors:
București - Taskent – Khiva – Buhara - Samarkand – Shakhrizab (Timur ) – Taskent – București
Fascinația acestei personalități cosmice – cunoscută și ca TAMERLAN - alternând între războinicul crud care făcea tabula rasa orașe întregi și ucidea fără cruțare populațiile cucerite, și marele sprijinitor al artelor, arhitecturii și literaturii, incită și astăzi lumea dornică să deslușească tainele unor vremuri de glorie, care au marcat istoria omenirii. Mai ales că dinastia sa - arborele sau genealogic cunoscut - acoperă o perioadă de aproape trei secole (1336 – 1605).
Despre călătorie.
După mai bine de 4000 km de zbor confortabil - doar călătorești cu Boeing or Airbus ! – via Istanbul, ajungi în fosta Asie Centrală sovietică, la Taskent. Capitala uzbecilor – inima Asiei Centrale - se prezintă azi surprinzător de verde, cu artere și bulevarde largi și puzderie de reclame mai degrabă occidentale, cu multe construcții noi moderne, cu parcuri și obiective turistice atractive. Dacă mai beneficiezi și de un ghid meseriaș - chiar așa a și fost ! - impresia este că chiar ai pășit cu dreptul la Salam Aleikum! Amintesc de Orașul vechi cu moscheiele și madrasas, bine întreținute. În afara metroului - și el înnoit și, mai nou, păzit - mi-a fost greu să mai recunosc Taskentul cu blocuri terne de acum 25 de ani, când am vizitat 4 țări din zonă, și de unde m-am întors, de altfel, cu impresii foarte frumoase, datorate obiectivelor de valoare istorică și culturală unice vizitate. Toate monumentele din Uzbekistan au custozi, iar în jurul obiectivelor se găsesc mici artizani locali, care produc diverse articole pe care le oferă spre vânzare. Având de ales între transportul rutier și cel pe cale ferată - după ce am folosit calea ferată - am ales pentru programele viitoare, din pragmatism și operativitate, pe cel dintâi, chiar dacă în unele zone, șoselele nu rup inima târgului.
Se cuvine să menționez ordinea cvasi-militară a căilor ferate – trenuri cu vagoane mari, în regim de cale superlată, cu conductori la fiecare vagon, împrejmuirea cu garduri a întregii rețele, inclusiv a gărilor – construcții impresionante - unde există un sistem de control similar cu cel de la aeroporturi. Alegând autocarul, am eliminat discomfortul\ transferurilor la/ de la gară, birocrația și rutina controalelor, având și avantajul de a dispune elastic, în funcție de programul de vizitare și de vreme.

• Primul superobiectiv: străvechiul Khiva, iar cei peste 1.100 de km distanță de la Taskent îi vom face în doar 1 h 20’, in modernul Airbus al companiei Uzbek Air care zboară la Urgench, plus un transfer de 30’ cu minibuz.
Preluați de excelenta ghidă Saida, avem o zi plină de vizitare, obiective renovate recent, comerț tradițional intens, socializare cu localnici, incursiune în intimitatea unei lumi fabuloase, arhitectură, sisteme de irigații in deșert, ceramică, arte, organizare statală, haremuri.
Orașul, cu o istorie care începe în secolul VI, este format din 2 părți, orașul exterior, protejat de un zid cu 11 porți de intrare, și orașul interior, construit în secolul X . Sunt peste 250 de monumente istorice de valoare (!), amintesc de Complexul Sheik Mukhtar-Vali, Moscheia Djuma etc.

• Celelalte ținte ale călătoriei – faimoasele Buhara, Samarkand, Shahrizab - le vom face la bordul unui nou și modern Midi Hager Bus, produs în Australia, cu însoțitori de bord – Rihana, Surat, alții - mereu competenți și harnici.

• Samarkand (Samarqand), fondat în anul 700 î. H., punct esențial pe Drumul Mătăsii între China și Occident, devenită în secolul XIV capitala vastului imperiu a lui Timur/ Tamerlan (site UNESCO din 2001). Moscheia Bibi-Khanym și Registan, anticul centru al orașului, locul cel mai căutat de vizitatori, Mausoleul Împăratului, Gur-el-Amir, Observatorul din Samarkand construit de astronomul Ulugh Beg, celebrul nepot al lui Timur, care a mai ridicat 3 Madrasas, sunt doar câteva din obiectivele vizitate.

• Shakhrisab, site UNESCO, localitate la 50 de km de Samarkand, devenită celebră, ca locul nașterii lui Timur; palatul Ak-Saray și mausoleul Jahongir, sec XIV – XV , sunt obiectivele sale impresionante de vizitat.

• Buhara (Buxoro), fondat în anul 600 i.c.,unul din primele centre ale civilizației lumii, aflata pe cunoscutul Drum al Mătăsii; centrul său istoric declarat site UNESCO; se vizitează, între altele, complexul Po-i-Kalan format din Moscheie, Minaret și Madrasa, Mausoleul Samani, fortăreața Bukhara. Termenul Madrasa, semnifică, de regulă, o școală islamică religioasă, universitate, gimnaziu sau colegiu, atașate unei moschei, sau chiar parte din ea. În unele existau și spații destinate cazarii studenților. Majoritatea locuitorilor sunt de origine persană/tadjică; până în 1920 exista o importantă comunitate evreiască, emigrată în Israel și SUA, în timpul regimului sovietic.

• Bazarele din Taskent, Samarkand, Buhara etc.– sunt celebre, bine organizate, curate, cu o paletă uriașă de produse; ele fac parte din viața orașelor de sute de ani. Se remarcă bogăția de fructe și legume, precum și produse artizanale - o mențiune pentru celebrele fructe uscate, comercializate în atractive ambalaje ușoare.